Een stukje geschiedenis

Voor mensen die denken dat Strukton in 1974 ontstond, even een stukje geschiedenis. We zitten aan het einde van de eerste wereldoorlog. Er zijn praktisch geen bouwmaterialen, grote economische onzekerheid en aannemers die hoge risicomarges rekenen. Hoe realiseer je dan een nieuw, spraakmakend kantoor voor bijna 1500 medewerkers?

Met deze vraag worstelde de belangenmaatschap Nederlandse Spoorwegen (de latere NS). Wie kan zo’n indrukwekkend nieuw gebouw neerzetten?

We doen het zélf

De oplossing voor dit probleem werd al snel gevonden: we doen het zélf. We nemen de baksteenfabriek De Molenheide uit Schijndel over en produceren die 22 miljoen bakstenen op eigen kracht. Voor de 4000 kuub eikenhout kopen we gewoon een Limburgs bos. We openen direct een timmerfabriek, waarin we het eikenhout bouwklaar maken. Vervolgens kopen we nog twee motorschepen om alle bouwmaterialen zelf over de Utrechtse singels te vervoeren.

En zo ontstaat een prachtig rijksmonument: De Inktpot. Het grootste bakstenen gebouw van Nederland aan het Moreelsepark in Utrecht, op dit moment in gebruik als hoofdkantoor van ProRail.

De Inktpot 200x150Van De Inktpot naar Strukton

Met het ontstaan van De Inktpot wordt in 1921 ook N.V. het Spoorwegbouwbedrijf opgericht. Dat verhuist in 1952 van Schijndel naar Maarssen, waar het in 1972 fuseert met Christiani & Nielsen, een Deens bouwbedrijf. En daaruit ontstaat in 1974 dan de Strukton Groep. De zelfstartende houding van net na de eerste wereldoorlog zit nog steeds in de genen van het bedrijf. En daardoor volgen vele jaren van sterke groei, waarin Strukton onder andere Reef Infra, Worksphere en het Italiaanse CLF overneemt. Sinds 29 oktober 2010 maakt Strukton deel uit van Oranjewoud N.V., een beursgenoteerde onderneming.