Vrouwen in een mannenbedrijf: ‘wij zijn nuchtere types’

08-03-2019 09:25

De vrouwen binnen Strukton Worksphere in Capelle zijn flink in de minderheid met maar liefst 19x zoveel mannelijke collega’s. Dat is soms een voordeel. ‘In een mannenwereld heb je dan een streepje voor. Ik krijg veel voor elkaar.’ Aan de andere kant moet je wel een beetje ad rem zijn en stevig in je schoenen staan. 

Vanwege internationale vrouwendag op 8 maart praten we met een aantal vrouwelijke collega’s in diverse functies bij Strukton Worksphere over hun werk in de bouw- en installatiebranche.

‘In de jaren dat ik hier werk, is het bedrijf minder macho geworden. We waren vroeger kleiner, en er werkten toen maar twee vrouwen’, halen Monique, secretaresse en Pandora, controller, herinneringen op.

‘Voordeel in onze vestiging nu, is dat we een vrouwelijke directeur hebben. Zij legt sommige accenten anders dan de mannelijke managers. Vrouwen zijn eerder gericht op teamwork. Hierdoor is er meer aandacht voor de mens gekomen’.

Zelf is Nathaly, regiodirecteur, niet anders gewend dan werken in mannenbedrijven. ‘Wat vrouwen anders doen? Heldere communicatie is key voor de samenwerking binnen de branche, vrouwen leveren daar vaak als van nature een goede bijdrage aan’.

cappele operations support 2

Merken jullie verschil in de samenwerking met vrouwen of mannen? Hoe dan?

‘Jawel’, Wendy, storingscoördinator, vertelt dat zij is overgestapt vanuit de zorg. ‘Daar kreeg je een compliment over nieuwe kleding als je ‘s -morgens op het werk kwam. Hier niet, het maakt hen niet uit wat je aanhebt’.
‘Dat is overigens prima, ik hoor gewoon bij de mannen inmiddels’.

Wat is volgens jullie de toegevoegde waarde van vrouwen?

Buiten onze verschillende vakgebieden waarvoor het helemaal niet uitmaakt of die door m/v worden ingevuld, vinden we in zijn algemeenheid dat vrouwen meer gericht zijn op het aanbrengen van structuur en op verbinden en organiseren. Jessica, storingscoördinator, geeft aan dat zij graag voor haar collega’s regelt: ‘Ik zorg dat mijn teamleden precies krijgen wat ze nodig hebben. Dat faciliteren dat vind ik gaaf’.

We merken dat we ook in overleggen een andere invalshoek toevoegen. Vanuit onze beleving. Daardoor kijken we met een andere blik naar vraagstukken dan de meeste –technische- vakmannen.

Zijn jullie zelf eigenlijk technisch, dames?

Dat valt wel mee, maar willen er best meer van weten. ‘Ik ben geïnteresseerd geraakt in bouwkunde’ geeft Debby, projectcontroller, aan. ‘Dat komt door alle mooie projecten die op mijn bureau langskomen’.

Daisy, afstudeerstagiaire, heeft in haar studie technische bedrijfskunde evenals hier op kantoor weinig dames om zich heen, en dat terwijl de combinatie van techniek en economie nou net zo leuk is. ‘Jammer eigenlijk’.

Wie is jouw rolmodel of heldin? Heldinnen is het thema van de vrouwendag 2019...

Niet allemaal hebben we een rolmodel. Naast onze moeders van wie we veel hebben geleerd, is één vrouw die we bewonderen Michelle Obama, zij heeft echt een verhaal te vertellen.

Monique vertelt ‘ik ben een fan van Linda de Mol, dat is een Multi talent. Heel knap wat zij allemaal doet en hoe zij zich al jarenlang staande weet te houden’.

Wat zou je willen zeggen tegen vrouwen die bij ons willen solliciteren?

Allen: Gewoon doen!

Nathaly: ‘Omdat je een maatschappelijk bijdrage kunt leveren aan het tegengaan van verspilling. Op het gebied van energie bijvoorbeeld’.

Debby: ‘En het is helemaal stoer als je kiest voor een echt techniekberoep, zoals beheertechnicus of projectleider’.

Pandora: ‘Het moet je liggen. Het is een leuke wereld om in te werken, het gaat uiteindelijk om de ‘klik’ en om jou als persoon’. 

Ook als vrouw werken in de bouw en techniek?

Bekijk onze vacatures

collage 4 

De vrouwen van Strukton Worksphere, regio Zuid-West, foto door: Mellanie Vellekoop