Meer collega's in het OV dankzij het #LowCarDiet

17-10-2019 10:17

Energieconsultants Emma en Robert zijn al heel duurzaam bezig, maar tussen 10 september en 10 oktober deden ze met heel veel andere collega's extra hun best. Tijdens het Low Car Diet laten zoveel mogelijk bedrijven in Nederland met zoveel mogelijk collega’s zo vaak als mogelijk de auto stil staan. Hoe is het hun vergaan? 

Het wordt meer besproken met collega's en klanten

Robert vond het wel lastig in te passen in het werk, "zeker als je meerdere klanten op een dag moet bezoeken". "Wat zeker leuk is dat het door actief deel te nemen aan het low car diet besproken wordt met collega’s en klanten. Hopelijk werkt dat een beetje in de bewustwording." hoopt Robert. Ook Emma ervaart dat je het er door zo'n actiemaand wel meer over hebt met elkaar. 

Robert werkt bij Strukton Worksphere en is er deze maand nog eens achter gekomen dat de vestigingen van Strukton ver van de stations af liggen, waardoor de reistijd nogal op loopt. "Bij mooi weer is dat niet zo’n groot probleem omdat je dan ook met de ov-fiets kan". In Maarssen is de bereikbaarheid vanaf het station goed geregeld met een pendelbus. Robert en Emma zien zeker voordelen in de langere reistijd "je hebt in de trein bij de langere stukken lekker de tijd om ongestoord te werken."

lowcardiet2

Alternatieven op reizen

Wanneer je gestimuleerd wordt je auto te laten staan ga je anders naar je afspraken kijken. Robert probeert zijn tijd zo in te delen dat hij overdag niet tussen de verschillende vestigingen heen en weer hoef te reizen, of hij probeert zijn werk te combineren met een afspraak bij de klant op locatie, "dan ga ik ervoor of erna bij een van der Valk en/of thuis te werken." Robert en Emma reizen binnen hun regio veel voor hun werk tussen Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland en hebben zo nu en dan ook overleggen in Son en Utrecht. "In deze gevallen is uit flexibel werken het meest te halen." zegt Robbert. Emma bepaalt haar reismethode per dag "ik kijk in mijn agenda en denk: naar welke klant moet ik, hoe zit mijn dag verder in elkaar en kan dit met de trein". Videotechnieken bieden ook uitkomst volgens Robert: "Skype en de VideoConferences via onze VideoButler werken goed aan mee aan minder reizen, maar deze overleggen zijn toch van mindere kwaliteit dan face-to-face waardoor je niet altijd aan het reizen ontkomt." Heeft Robert dan helemaal niet in een auto gezeten afgelopen weken? jawel, maar hij heeft regelmatig gecarpoold met collega’s! "hier zijn toch meer mogelijkheden voor dan je denkt en is wel zo nuttig en gezellig!". Emma die vanuit een dorp boven Leeuwarden niet altijd gemakkelijk bij een station komt kijkt stiekem ook wel uit naar haar Elektrische auto, een heuse Tesla, "ik blijf kijken wat ik met de trein kan doen maar vanuit mijn functie als energieconsultant ben ik ook wel blij dat ik straks elektrisch kan rijden als de auto onontkombaar is". 

lowacardiet4.jfif