Kristof Van Vreckem, Mecanicien Onderhoudsdepot

Kristof van Vreckem 1Vooraleer Kristof Van Vreckem bij Strukton Rail aan de slag ging als mecanicien in het depot van Strukton Rail NV had hij al heel wat uurtjes gesleuteld aan de tractoren en de andere machines op het landbouwbedrijf van zijn ouders. Technische problemen snel kunnen oplossen, dat is een eigenschap die in ons onderhoudsdepot goed van pas komt!

“Na een tijdje vast in het depot gewerkt te hebben, ga ik sinds kort ook als onderhouds-technicus de baan op om problemen op de werf op te lossen!”

Mecanicien, dat is “zwaar” werk!

Een team van mecaniciens zorgt bij Strukton Rail voor het geregeld onderhoud van het groot en klein materieel en voor de dringende interventies op de werven. Dat kan je gerust “zwaar werk” noemen, want in de spoorwereld praten we al snel over reusachtige machines en dito onderdelen. “Ik sleutelde thuis al geregeld aan de werktuigen van mijn vader, en hier vond ik een ideale stek om mijn kennis en ervaring te vergroten. Maar vergis je niet, dit is een niet te onderschatten job waar je goed moet kunnen samenwerken.

Groot, Groter, Grootst …

Na een doorgedreven opleiding in ons depot, onder de vleugels van een ervaren technicus, krijg ik nu meer en meer de kans om ook op onze werven problemen te gaan oplossen. Elke machine van ons uitgebreide materieelpark is uniek, en je hebt best wat ervaring nodig om aan deze “grote gele monsters” te kunnen sleutelen. Daar is men zich binnen dit bedrijf zeker bewust van, en ik krijg dan ook genoeg tijd om het hele depot te leren kennen. Strukton Rail heeft me ook de kans geboden om een reeks opleidingen te volgen en een aantal certificaten te behalen. Zo behaalde ik recent het rijbewijs CE, zodat ik in de toekomst ook met de dieplader van Strukton Rail de weg op kan. Momenteel ben ik bezig met de opleiding tot Machinist OTW. Eens ik dit certificaat op zak heb, mag ik onze spoorkranen niet alleen in en rond het onderhoudsdepot verplaatsen, maar ook in een spooromgeving!

Samenwerken voor een optimale veiligheid én kwaliteit

Samen met mijn collega’s in de werkplaats doen we er alles aan om het machinepark van Strukton Rail zo goed mogelijk te onderhouden. Dat is niet altijd evident, want machines worden steeds gesofisticeerder en zitten tegenwoordig vol met allerlei snufjes en beveiligingen die er bij het minste probleem voor zorgen dat de machine blokkeert. Op het vlak van veiligheid is dat natuurlijk een goede zaak maar het betekent ook dat je een brede technische kennis nodig hebt om allerlei problemen te verhelpen. Dat maakt onze job gevarieerd en zo brengt elke dag ook nieuwe uitdagingen. Een job als mecanicien bij Strukton Rail verveelt dus nooit!