Onderzoekstage/scriptieonderzoek verkeerspsychologie

Vacature doorsturen
 
  • Opleidingsniveau Nederland WO
  • Dienstverband Fulltime
  • Standplaats In overleg

Volg jij een universitaire opleiding in de richting van bijvoorbeeld psychologie, verkeers(management) of bouwkunde en ben je op zoek naar een onderzoekstage/scriptieonderzoek? Dan hebben wij een interessante opdracht voor jou!

 

Dit ga je doen

Onderzoeksvraag

Hoe zouden tijdelijke verkeersmaatregelen er uit zien als je alleen vanuit de weggebruiker zou redeneren?

Probleemschets

Tijdelijke verkeersmaatregelen bij werken in uitvoering worden uitgevoerd volgens CROW richtlijnen 96a (autosnelwegen) en 96b (overige wegen). Strikte toepassing van die richtlijnen levert niet altijd een wegbeeld op dat duidelijk is voor weggebruiker, laat staan veilig. Toch hechten opdrachtgevers (overheden) aan strikte toepassing van de richtlijnen.

Achtergronden

Richtlijnen van het CROW staan bij overheden bekend als ‘best practice’ in het werkveld. Ze worden opgesteld door een groep experts die door de organisatie CROW daartoe worden uitgenodigd. De richtlijnen van het CROW hebben geen juridische status, hoewel ze door rechters wel belangrijk gevonden worden. Afwijken van richtlijnen mag. Afwijken moet zelfs, als de situatie daar om vraagt.

Opdrachtnemers in de wegenbouw doen er echter goed aan tijdelijke verkeersmaatregelen volgens de geldende richtlijnen aan te bieden. Opdrachtgevers hechten namelijk veel waarde aan de richtlijnen, omdat die volgens hen de beste garantie bieden op veiligheid. Ze hebben te weinig kennis en/of te weinig tijd om verkeersmaatregelen die van de standaard afwijken op hun waarde te kunnen schatten en kiezen daarom voor de veilige optie.

Het probleem voor opdrachtnemers is hierdoor tweeledig:

• Hoe kun je van de bestaande richtlijnen afwijken, of ze creatief interpreteren, zodat tijdelijke verkeersmaatregelen ‘beter’ zijn dan bij toepassing van de richtlijnen?

• Hoe bied je die afwijking aan de opdrachtgever aan zodat hij ermee akkoord gaat?

De opdracht

Van Rens mobiliteit en Korbee & Hovelynck bieden een student in een relevante universitaire studie (bijvoorbeeld toegepaste cognitieve psychologie, verkeers(management) of bouwkunde) de mogelijkheid om in het kader van een onderzoeksstage/scriptieonderzoek/thesis te onderzoeken hoe in een concrete situatie tijdelijke verkeersmaatregelen er uit hadden gezien als niet vanuit de richtlijnen, maar vanuit de weggebruiker zou zijn geredeneerd. Ook onderdelen van deze onderzoeksvraag kunnen in een stage, scriptie of thesis beantwoord worden. Hierbij kun je denken  aan opvallendheid van bebording, invloed van wegbeeld en profiel op rijsnelheid of de relatie tussen omgevingscues en zoekgedrag. Wij zijn op zoek naar een student die zelfstandig een onderzoek kan verrichten, graag zelf het initiatief neemt en geïnteresseerd is in verkeersmaatregelen. Je kan veel leren en ontvangt een passende stagevergoeding.

 

Dit is je afdeling

Jouw opdracht speelt zich af binnen de afdeling Ontwerp en Advies bij Van Rens mobiliteit in Utrecht / Eindhoven (standplaats in overleg). Ontwerp en Advies is het ingenieursbureau binnen de organisatie en verzorgt alle engineering, planvorming en (verkeerskundige) onderbouwingen. De sfeer binnen de afdeling is te omschrijven als collegiaal en open.

Solliciteren

Ben je enthousiast geworden over de onderzoekstage/scriptieonderzoek verkeerspsychologie bij Van Rens mobiliteit? Dan zien we jou CV en motivatie graat tegemoet. Je kunt deze mailen naar vacatures@vanrensbv.nl.

Dit zijn wij

Bij Van Rens mobiliteit is een vlotte en veilige doorstroming ons doel. Wij verzorgen de complete weginrichting van ontwerp tot realisatie op het gebied van verkeersmaatregelen, wegmarkeringen, geleiderail en bewegwijzering. Daarnaast vervult Van Rens mobiliteit een adviserende rol over verkeerskundige vraagstukken in de tender- en uitvoeringsfase van infrastructurele projecten. Met ruim 100 enthousiaste medewerkers verrichten wij deze werkzaamheden vanuit vier vestigingen verspreid over Nederland.

 

Vacature doorsturen
 
Deel deze pagina via