Stageopdracht - Wisselsegmentatie

Vacature doorsturen
 
  • Opleidingsniveau Nederland WOHBO
  • Standplaats Hengelo
Ga jij samen met ons de strijd aan tegen treinvertragingen in Nederland?

Dit ga je doen

Inleiding

Een spoorwissel zorgt er voor dat een trein van het ene naar het andere spoor kan wisselen. Spoorwissels in het hoofdnet worden op afstand bediend d.m.v. een wisselsteller. Deze wisselsteller is uitgerust met een elektromotor, tandwielen en stangen die de bewegende delen in het wissen heen en weer doen bewegen. De bewegende delen in het wissel zorgen ervoor dat de trein rechtdoor kan rijden of af kan buigen naar een ander spoor.

Als er zich een storing in een wissel voordoet leidt dit bijna altijd tot treinvertragingen. Om ervoor te zorgen dat het aantal vertragingen beperkt blijft, wordt er veel onderhoud gepleegd op wissels. Mocht er zich onverhoopt toch een storing voordoen, dan is het zaak deze zo snel als mogelijk te herstellen.

Om dit te kunnen realiseren heeft Strukton Rail een conditiemonitoringstoepassing ontwikkeld. Deze toepassing noemt men POSS (Preventief Onderhoud- en Storingsmonitoringsysteem Strukton). Het principe is simpel, door het meten van de stroom naar de elektromotor in de wisselsteller kan iets worden verteld over de toestand van het wissel. Als de bewegende delen van het wissel van de ene naar de andere richting worden bewogen (de wisselomloop) vergt dit een hoeveelheid elektrische energie van de elektromotor. Als de conditie van het wissel verslechtert zal de hoeveelheid stroom toenemen.

Met POSS wordt de opgenomen stroom tijdens deze wisselomloop gemeten en grafisch in de tijd uitgezet.

Probleemstelling

Als de conditie van een wissel verslechtert of er zich een storing voordoet is dit vaak terug te herkennen in de bijbehorende POSS-grafiek. De grafiek zal afwijkingen gaan vertonen ten opzichten van de referentie (een goede wisselomloop). Om goed onderhoud te kunnen verrichten of om de storing adequaat en efficiënt te kunnen verhelpen is het van groot belang om exact te weten waar in de grafiek de afwijking is opgetreden. Hiervoor deelt men de grafiek op is segmenten, ieder segment toont een deelfunctie van het wissel, een voorbeeld hiervan is:

  1. Inschakelen (te herkennen aan de inschakelpiek van de stroom)
  2. Ontgrendelen
  3. Omloop (daar waar het wissel daadwerkelijk in beweging is)
  4. Vergrendelen
  5. In controle komen (de stroom loopt terug naar 0)

Gebleken is dat de lengte van deze segmenten niet statisch is, de lengte is onderhevig aan externe factoren. Om onomstotelijk iedere deelfunctie aan het juiste segment te kunnen koppelen is het noodzakelijk dat we onomstotelijk kunnen vaststellen waar een segment begint, waar deze eindigt en waar het ene segment overgaat in het andere segment.

Dit leidt tot de volgende vraag: "Hoe kunnen we POSS-grafieken zodanig segmenteren, dat de ontstane segmenten overeenkomen met de deelfuncties van een wissel?"

Als we die vraag beantwoord hebben, kunnen we iedere POSS-grafiek op de juiste manier in stukken knippen en per segment vaststellen of er sprake is van afwijkingen en storingen.

Scope van opdracht

Fysieke werking wissel koppelen met gemeten grafiek en met behulp van een combinatie van fysieke kenmerken en gemeten waarden de grafieken opdelen in de gevraagde segmenten.
Mogelijk dat door voortschrijdend inzicht nog andere opdeling van de segmenten tot gevolg heeft.

Dit is je afdeling

Strukton Systems in Hengelo richt zich op mobiliteitssystemen en monitoring systemen voor zowel rail- als niet-rail gebonden toepassingen. Nationaal en internationaal werken we aan hoogwaardige projecten. Onze expertise zetten we onder meer in voor energievoorziening, infrastructuur en (reizigers)informatiesystemen, seinwezen en elektrotechnische systemen in rollend materieel. Dankzij een nauwe samenwerking met de serviceafdelingen van Strukton Rail bieden wij totaaloplossingen, van concept tot en met de bedrijfsklare oplevering en nazorg. 
In de marktgebieden city- en railmobility, energie en (rail)infrastructuur leveren we oplossingen die aan de basis staan van de techniek van morgen. Meedenken met de klant, innoveren en ontwikkelen staan bij ons centraal.

Dit verwachten wij van jou

  • Je volgt een relevante opleiding op HBO-niveau, in de richting van Informatica, Mechatronica, Elektrotechniek, Industrieel Design of Wiskunde
  • Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal, zowel mondeling als schriftelijk
  • Je neemt initiatief, bent nieuwsgierig en leergierig! 

Dit mag je van ons verwachten

Om het spoorvervoer nog aantrekkelijker te maken, denken wij altijd in grensverleggende oplossingen. Daarvoor kunnen we jouw kennis goed gebruiken. Jij kunt veel leren bij ons en krijgt genoeg kansen om je ambities vorm te geven. Daarnaast ontvang je een goede stagevergoeding  en begeleiding.

 

Meer weten en solliciteren?

Spreekt dit je aan en wil je verder met ons praten? Dan zien we graag je cv en sollicitatiebrief tegemoet. Je kunt reageren via de sollicitatie-button.

Voor inhoudelijke vragen kan je contact opnemen met Roel Westenberg, Manager System & Software Engineering, via 06-51092540.
Voor vragen over de procedure kun je contact opnemen met Nazanin Sharif, Recruiter, via  nazanin.sharif@strukton.com of via 06-15539721

Vacature doorsturen
 
Deel deze pagina via